Solution Focus Professional.

Solution Focus Professional.

SOLUTION FOCUS.

In deze groepstraining staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Met een groep deelnemers met een verschillende achtergrond ga je aan de slag met je eigen leerdoel. Je leert je eigen gedrag en dat van een ander beter begrijpen, je krijgt inzicht in je diepste drijfveren en je leert vanuit een Solution Focus basishouding te communiceren. 

“Van binnen naar buiten leven in plaats buiten naar binnen.”

Dat betekent dat je leert aanvoelen wat jij belangrijk vindt en hoe jij op een Solution Focus wijze daar je grens in kunt aangeven. Jouw eigen doel loopt hierbij als een rode draad door de training en je leert volgens de Solution Focus methode stappen te zetten richting je doel. 

Een ervaren trainer van Het Ontwikkelpunt leert je hoe je de mindset van Solution Focus werken toepast in de praktijk. Je krijgt vaardigheden en technieken aangereikt om gesprekken te kunnen leiden vanuit gelijkwaardigheid en volgens het tempo van je gesprekspartner.

Je leert écht goed te luisteren, dus zonder oordeel en met begrip voor de ander. Je zorgt voor meer verbinding onderling, gelijkwaardigheid en vertrouwen, waardoor de ander zelf met oplossingen komt, zonder weerstand. Hierdoor lopen gesprekken soepeler en worden conflicten sneller opgelost of zelfs voorkomen.

 

MINDSET.

De Solution Focus methode bestaat uit tien basisprincipes en veel praktische vragen. Toch blijkt het in de praktijk helemaal nog niet zo makkelijk om Solution Focus te werken. Vaak willen we te snel en vergeten we te luisteren naar wat de ander echt belangrijk vindt. Of geven we advies terwijl de ander daar nog helemaal niet op zit te wachten. En weg is je verbinding.  

Tijdens de training leer je jezelf de mindset van Solution Focus werken écht eigen te maken. Je merkt dat je hier steeds beter in wordt. Je doet dit niet alleen, want je gaat aan de slag met een groep van maximaal acht deelnemers. En samen met één deelnemer, je buddy, vorm je een leerteam. Gedurende de training houden jullie elkaar scherp en oefenen jullie met elkaar ook buiten de training om.

Tussen de dagdelen door heb je intervisie in subgroepjes. Dit kan online of fysiek. Hier breng je eigen situaties in om te leren op een Solution Focus manier te reageren. Zo werk je in het klein aan je vaardigheden om grootse effecten te bereiken. 

HERKEN JIJ JE IN.

 • Je wilt leren om zonder oordeel en met oprechte erkenning te luisteren.
 • Je vindt het soms lastig om feedback te geven. 
 • Je krijgt soms je boodschap niet goed over de bühne. 
 • Je voelt je niet altijd gezien of gehoord in een gesprek. 
 • Je hebt het gevoel dat mensen ja zeggen, maar nee doen. 
 • Je vindt het lastig om mensen in beweging te krijgen.

ONZE WERKWIJZE.

In een kennismakingsgesprek met éen van onze ervaren trainers stem je je persoonlijke doelstellingen, motivatie en verwachtingen af. Samen bespreek je of deze training bij je past. 

Na je inschrijving neemt de trainer contact met je op om een intakegesprek in te plannen en vraagt je om de online drijfverentest te maken. Zo weten we welke waarden voor jou belangrijk zijn, waarom je doet wat je doet en vanuit welke motivaties en overtuigingen je handelt. In het intakegesprek koppelt je trainer de uitslag van je drijfverentest, oftewel je persoonlijke kleurenprofiel, aan je terug. Op basis daarvan scherpen we je leerdoelen voor de training aan. 

ONS AANBOD.

 • Vijf trainingsdagen in een periode van vier maanden.

 

 • Oplossingsgerichte intervisiesessies tussen de trainingsdagen.

 • Online drijfverentest Spiral Dynamics, persoonlijk rapport van je kleurenprofiel en onze kleurenwaaier.

 • Toegang tot je online training Solution Focus Professional.

 • Toegang tot de online  community  voor vragen, opdrachten, leermomenten en succes.

 • Het Solution Focus Professional hard copy werkboek met theorie, oefeningen en opdrachten.

JOUW RESULTAAT.

 • Je maakt je de tien basisprincipes van de Solution Focus methode eigen.
 • Je leert om te luisteren naar wat de ander echt belangrijk vindt.

 • Je weet hoe je aansluiting bij de ander vindt.

 

 • Je weet welke Solution Focus vragen je moet stellen en wanneer.

 

 • Jouw advies komt beter aan en wordt echt gedragen door de ander.

 • Je weet hoe je binnen jouw vakgebied als een Solution Focus Professional handelt.

PRETTIGE OMGEVING.

Je bent welkom op onze locatie in Sliedrecht waar alle faciliteiten aanwezig zijn om met elkaar aan de slag te gaan.

Daarnaast krijg je toegang tot onze Online Academy waar je via filmpjes uitleg krijgt over o.a. de basisprincipes, inzicht gevende modellen, werkvormen en gesprekvaardigheden. Je hebt een jaar lang toegang tot deze online omgeving.  

 Via een speciale Whatsapp-groep met je trainer en andere deelnemers blijf je tussendoor volop in verbinding met elkaar. Je trainer stelt vragen of geeft een opdracht, deelnemers delen leermomenten met elkaar en uiteraard vieren jullie successen. 

Vrijblijvend kennismaken?

Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken en te bespreken hoe wij kunnen samenwerken aan jouw Interne Kracht.

Plan een vrijblijvende kennismaking

Neem contact met ons op om vrijblijvend kennis te maken en te bespreken hoe wij kunnen samenwerken aan jouw Interne Kracht.